Kava - Backstage Roasters

Daugelis Gvatemalą žino kaip kavos šalį, ir tai yra tikra tiesa. Ši Pietų Amerikos šalis užaugina ir eksportuoja beveik 200 mln. Didžioji dalis šios kavos yra komercinė, tačiau rūšinės kavos procentas auga kiekvienais metais. Šiais metais nusprendėme turėti net kelias kavas iš Gvatemalos - pirmojį vasaros sezono kava iš El Porvenir ūkio. 450 hektarų dydžio ūkiui vadovaujantis Don Cesar pažymi, jog jaučiasi galintis prisidėti prie tvaresnio rytojaus. Kasmet jis kartu su komanda didina sodinamų medžių kiekį, taip plėsdamas miškus ir didindamas šešėlį kavamedžiams, bei praturtina dirvožemį mineralais. Auga 1450 metrų virš jūros lygio - tai pakankamai žemas aukštis, kuris kavai suteikia daugiau saldžių, džiovintų vaisių ir kaulavaisių natų. Derliaus metu vidutinė temperatūra ūkyje siekia apie 10-20 °C - tai leidžia uogoms bręsti lėčiau, taip savyje pupelės sukaupia daugiau cukraus. Kava apdirbama šlapiu būdu - po uogų nurinkimo jos yra išplaunamos švariu vandeniu, kitą rytą pupelės yra išlukštenamos, dar kartą išplaunamos ir paliekamos džiūti iki 20-ies dienų. Šis klasikinis apdirbimo būdas yra labiausiai paplitęs Gvatemaloje ir atskleidžia kavos pupelės skonį, tokį koks jis yra. Kakava. Riešutai. Kreminė tekstūra.

Šio hormono koncentracija yra didesnė iš ryto, vos pabudus, ir dienos eigoje mažėja. Vadinasi, vos atsikėlus išgertas kavos puodelis nesuteiks norimo efekto, nes gausus kortizolio kiekis organizme blokuos kofeino veikimą. Kortizolio lygis organizme reikšmingai sumažėja praėjus maždaug dviems valandoms po nubudimo. Tai ir būtų geriausias laikas išgerti rytinį kavos puodelį. Be to, verčiau negerti kavos bent tris valandas prieš miegą, kad nepasireikštų su nemiga susijusios problemos. 6. Ar gerdami kavą netenkame skysčių? Kofeinas yra žinomas kaip diuretikas, t.y., skatina šlapimo išsiskyrimą. Kuo daugiau kofeino turinčių gėrimų išgeriame per trumpą laiką, tuo daugiau vandens galime prarasti. Visgi, svarbu nepamiršti, kad didžiąją dalį kavos gėrimo sudaro vanduo, todėl geriant kavą skysčių nėra netenkama daugiau nei kad išgeriama. Paprastai tariant, nepaisant diuretinio kavos poveikio, ji neprisideda prie organizmo dehidratacijos. 7. Ar kava padeda numesti svorio? Kofeinas dažnai įtraukiamas į svorio metimo papildų sudėtį, mat jis skatina riebalų deginimą (lipolizę). Lipolizė užtikrina, kad maistas ir kūno riebalai būtų suskaidomi į atskirus komponentus ir naudojami kūnui aprūpinti energija.

Apie kofeiną sklando nemažai mitų, o naršant internete, nuo informacijos gausos gali susisukti galva. Ar kavą vartoti sveika? Ar vietoje kavos geriau rinktis arbatą? Kokia kava yra stipriausia? Tikiuosi, kad šis straipsnis praskleis paslapties šydą ir galutinai demistifikuos kavą ir kofeiną. 1. Kas yra kofeinas? Grynas kofeinas yra balti bekvapiai milteliai, kuriuos galima gauti iš įvairių augalų arba sintetiniu būdu. Kofeino randama daugiau nei 60-yje augalų rūšių, įskaitant kavos augalą, arbatos augalą, mate medį ir kolos riešutą. Kofeinas dažniausiai kaupiamas augalų daiguose. Kavos augalas karčiu skoniu garsėjantį kofeiną gamina kaip apsaugą nuo vabzdžių. Įdomu tai, kad Arabikos kavoje yra mažesnis kofeino kiekis nei Robustoje, kaip manoma, dėl to, kad Arabikos pupelės dažniausiai auga didesniuose aukščiuose, kur yra mažiau kenkėjų. 2. Kiek kofeino yra kavos puodelyje? Kadangi tam pačiam kavos gėrimui pagaminti gali būti naudojami skirtingi receptai bei skirtingos kavos pupelės, įvairūs šaltiniai nurodo nevienodus kofeino kiekius vienoje porcijoje konkretaus gėrimo. Pabandysiu apibendrintai palyginti espresso, dažnai naudojamą gaminti gėrimams su pienu (cappuccino, flat white, latte, t.t.) su tarp rūšinės kavos gerbėjų populiariu filtruotos kavos puodeliu (naudojant V60, Chemex aparatus ir pan.).

Robusta buvo aptikta Konge tik 18-ojo amžiaus viduryje. Laukiniame pavidale ją galima sutikti Rytų Afrikos miškuose. Antra pagal populiarumą kavos rūšis pasaulyje. Robusta yra nepretenzinga, toleruoja aukštą temperatūrą ir drėgmę. Robusta rūšis auga greitai ir yra atsparesnė kenkėjams, įvairioms ligoms, gali augti netgi nederlingoje žemėje, palyginus su Arabika, auga nuo 0 iki 600 metrų virš jūros lygio regionuose, kur klimatas prastesnis, žemumose, visų pirma - atogrąžų zonose Afrikoje, Indijoje ir Indonezijoje, Pietvakarių Azijoje. Į aukštį paprastai užauga nuo 7 iki 10 metrų. Vidutinė temperatūra augimo vietoje - 22-27°C. Laikotarpis nuo žydėjimo iki nokimo - 5-6 savaitės. Derlių kiekis per metus - 12-15. Uogos yra apvalios ir prinoksta per 11 mėnesių. Robusta rūšis auga greitai ir duoda didesnį derlių nei Arabika. Ji turi didelę ūkinę svarbą, nes ją galima auginti ir žemesniuose tropiniuose regionuose. Jos sėklos pasižymi apvalia forma, spalva paprastai varijuoja nuo šviesiai rudos iki pilkšvai-žalios. Robustos kavamedžiai žydi nereguliariai.

KAVOS EDUKACIJA - KAS TAI? Ko gero, visi kavos mėgėjai sutiks, kad šis gėrimas pasižymi trimis skonio komponentais - švelniu kartumu, subtiliu saldumu bei rūgštele. Žinoma, kiekvieno jų intensyvumas priklauso nuo kavos rūšies, jos paruošimo būdo bei mūsų receptorių jautrumo. Bet šįkart apsistokime ties vienu - rūgštele. Arabika kavos pupelėse esančios organinės rūgštys suteikia kavai savotiškos rūgštelės poskonį, kuri gali būti ne visiems priimtina, ypač besiskundžiantiems padidėjusiu skrandžio rūgštingumu. Kavos gurmanai kavos poskoniuose slypinčią rūgštelę vertina labai teigiamai ir stengiasi ją pajusti, gilintis bei analizuoti per poskonių prizmę. Tačiau gera žinia yra ta, kad kavos rūgštingumą galima sumažinti. Ir tai visai nesudėtinga. Apie būdus, kaip tai padaryti - netrukus, bet pradžioje - šiek tiek naudingos ir įdomios informacijos. Ar žinojote, kad natūralioje kavos rūgštyje apstu galingų antioksidantų, kurie netgi leidžia šiam gėrimui patekti į sveikų gėrimų sąrašą? Yra įvairių įrodymų, liudijančių, kad kasdienis kavos puodelis ne tik suteikia energijos ar pagerina nuotaiką, bet ir turi naudos sveikatai, pavyzdžiui, sumažina nutukimo, depresijos, Alzheimerio, netgi kai kurių vėžinių susirgimų riziką.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Listed below are 4 Wooden Floor Tactics Everyone Believes In. Which One Do You Choose?

Flourishing in the World of Affiliate Marketing: 10 Essential Tips for Unprecedented Success

Finding Your Tennis Haven: Tips for Discovering Tennis Facilities Near You